Završio je 5. (Tje)dan karijera na FOI-ju – pročitajte tko je sve došao, što ste imali priliku naučiti i kakvi su sveukupni dojmovi

 

Od ponedjeljka 2. svibnja do petka 6. svibnja 2016. godine, s centralnim događanjem u petak, 6. svibnja, održao se peti po redu (Tje)dan karijera na Fakultetu organizacije i informatike. Radi se o glavnom događaju u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera koji je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, institucija, alumnija i studenata, a najveća ovogodišnja novost je proširenje programa na čitav tjedan. Bio nam je to prvi Tjedan, i peti Dan karijera, u koji smo krenuli entuzijastično, ambiciozno i spremno. Takva atmosfera osjetila se i među studentima koji su se odazvali u velikom broju, a u nastavku pročitajte kako je bilo i što smo sve pripremili!
 

(Tje)dan karijera 2016 okupio je više od 100 predstavnika renomiranih poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja koji su sudjelovali u nizu aktivnosti poput predavanja, radionica, panel diskusija, okruglog stola i sl., a aktivnostima je prisustvovalo i više od 1000 studenata!
 

Ovogodišnje izdanje Tjedna karijera donijelo je pregršt aktivnosti usmjerenih na karijerno promišljanje i razvitak, i to posebice unutar pozvanih predavanja i radionica koje je od ponedjeljka, 2. svibnja, do četvrtka, 5. svibnja, za studente održalo više od 30 poslodavaca iz IT i biznis branše. U četiri dana održano je ukupno 19 pozvanih predavanja i 4 radionice od strane predstavnika poduzeća. Radi se o mnogo događanja u samo četiri dana tako da nije moguće donijeti detaljan presjek svakog predavanja, no pokušat ćemo vam dočarati kako je bilo kroz fotografije i nekoliko citata. Za odlične fotografije željeli bismo zahvaliti FOI studentu Ivanu Rebiću te Stak studentskoj novinarskoj skupini, a za veliku pomoć u provedbi Tjedna karijera zahvaljujemo i našim marljivim studenticama i studentima CPSRK suradnicima. 
 

Presjek predavanja i radionica


Savjet vezan uz Project Management u stvarnom životu: „Pripremite se na to da ćete čak 50% vremena utrošenog na projekt odraditi na izmjene dizajna, a često ćete u očaju u Google upisivati 'Kako objasniti klijentu…'“ - Slaven Vincetić, Degordian.


Odgovor na pitanje kako osposobiti nekog novog za rad na specifičnim i preciznim softverima unutar tvrtke: „Kod nas kao novi zaposlenik/ca nikada niste odmah 'bačeni u vatru', nego neko vrijeme učite specifična znanja i razvijate se. Od novih članova tima ne očekujemo da znaju sve, već to da su spremni za daljnje educiranje i osposobljavanje.“Joško Rogulj, Research and Engineering Center.


Mario Znika iz Acceleratia osvrnuo se na njihove metode rada sa Design Sprintom: „Sprint obično traje tri tjedna, nakon čega organiziramo Sprint Retrospective na kojem razgovaramo o mogućnostima poboljšanja. Pri tom se koristimo lopticom koja kruži uokolo i tko ima lopticu govori o tome što je bilo dobro ili loše.“


„Business Intelligence, skladištenje i kvaliteta podataka, podatkovna inteligencija, planiranje i budžetiranje; sve to pomaže menadžmentu u donošenju odluka, a važno je i detaljno poznavanje poslovnih procesa. Iskustvo nije toliko bitno, već to da znate slušati i da znate temelje, da se sagledaju potrebe kako bi se mogla primijeniti tehnologija“ – istakla je Slađana Krpić iz Poslovne inteligencije vezano uz analitičke sustave.
 

Ninoslav Čerkez iz IN2 Grupe osvrnuo se na nešto općenitije karijerne savjete: „Savjeti se razlikuju vezano uz smjer kojim želite krenuti. Ukoliko se pronalazite u ulozi poslovnog analitičara najvažnije je steći komunikacijske vještine, a ako pribjegavate tehničkim strukama važno je da dobro baratate osnovama objektno orijentiranih jezika, baza podataka i web developmenta.“
 


Od Styrije smo saznali sve o web developmentu unutar globalne medijske tvrtke: „Pošto medijski portali imaju zaista puno korisnika, važno je da oni uvijek imaju osjećaj da te stranice savršeno funkcioniraju, dok mi u pozadini moramo vješto mijenjati kodove.“Ines Jelovac, Styria medijski servisi.
 

FOI studenti Igor Rinkovec i Zoran Antolović u ime svojih tvrtki za koje rade, Trikoder i Undabot, ukratko su objasnili što rade i dočarali svoju perspektivu programiranja. „Kada ne programiramo, uglavnom smo normalni – petkom odemo samo na jedno pivo koje traje do 2 ujutro, a često posjećujemo i kino…“ – rekli su u šali. Dok se nisu šalili pričali su o ozbiljnim stvarima, odnosno o tome što zaista rade – a to su dizajn i razvoj visoko prometnih web sustava kao što su news portali i web aplikacije.


Na predavanju koje je držao Ratko Ćosić iz Ekobita, o alatu Visual Studio, donosimo dojam jednog pristunog studneta: „Predavanje je bilo vrlo interesantno te sam si zapisao neke alate u kojima bih ubuduće mogao raditi, a olakšali bi mi daljnji rad. Do sad nisam znao za njih pa mi je bilo vrlo interesantno saznati nešto novo.“
 

Na predavanju delegacije iz Ericsson Nikola Tesla, studenti su također mogli čuti neke karijerne priče od strane FOI i FER alumnija koji su se našli u tvrtki. Naš alumni Branko Rendulić spomenuo je važnost sudjelovanja na natjecanjima, korištenje mogućnosti za stručne prakse u inozemstvu i slične aktivnosti koje su ključne za početak karijernog puta.
 

Marko Linke iz Repsly Hrvatska podijelio je svoja iskustva sa pokretanjem startup poslovanja. „Kod razvoja proizvoda potrebno je koristiti agilni način razvijanja (tipa SCRUM) kako bi pri svakoj fazi mogli korigirati ono što nije dobro, a prilikom izrade branda (ime, logo…) potrebno se ponašati kao da je brand osoba te ga okarakterizirati.“
 

Okrugli stol


U četvrtak 5. svibnja, uz ostala događanja, održao se i Okrugli stol pod nazivom „Kako visoka učilišta podržavaju razvoj karijera studenata?“. Tijekom okruglog stola, kojem je prisustvovalo 50-ak sudionika, predstavljeni su dosadašnji rezultati istraživačkog projekta „Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kojima se ukazalo na važnost teme razvoja karijera studenata i u istraživačkom smislu.
 


Petak – krovna događanja Tjedna karijera

Zadnji dan (Tje)dna karijera, petak 6. svibnja, započeo je glavnom panel diskusijom s poslodavcima u kojoj su sudjelovali Gordana Kovačević, predsjednica Uprave u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, Damjan Mravunac, CMO u CROteamu, Hrvoje Prpić, CEO u Trilleniumu, Damir Sabol, CEO u Photomathu, i Alan Sumina, suosnivač Nanobita, a raspravu je moderirao Matija Kopić, osnivač i CEO tvrtke Farmeron te ujedno FOI alumni. Na panel raspravi sudionici su sa studentima podijelili svoja iskustva oko početka karijere te mogućnosti i izazove iz svijeta poslovanja u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. Također su prokomentirali situaciju u Hrvatskoj vezanu uz poduzetništvo i prilagođenost obrazovanja suvremenim trendovima. Bilo je riječi i o trendovima budućnosti na tržištu tehnologije te o mogućnostima razvoja za hrvatska poduzeća u zemlji, ali i globalno.
 


I na panelu smo uhvatili zanimljive izjave:
 

Dekan FOI-ja, prof.dr.sc. Neven Vrček otvorio je glavni događaj Tjedna karijera rekavši kako su ovakva događanja za sve nas pitanja društvene odgovornosti. „I mi profesori, i poslodavci, svi imamo dužnost pokrenuti društvo naprijed ovakvim događanjima i umrežavanjima.“
 

Matija Kopić, moderator ove zanimljive diskusije, odmah je svima prisutnima dao do znanja kako je cilj ove rasprave „totalno razgolititi zvijezde panela, i natjerati ih da im bude neugodno“.
 

Od panelista smo, pak, uhvatili neka zrnca životnih mudrosti:
 

Gordana Kovačević:

„Ako svi isto mislimo, nešto zasigurno nije u redu.“

„Ono što je jako bitno u ICT industriji je prilagodljivost i brzina promjena.“

„Zaista volim produktivne rasprave poput ove. Obično, kad mene kolege sami nešto ne pitaju, onda ja prozivam“.
 

Damjan Mravunac:

„Kakav je osjećaj raditi kao game developer? Zahtjevan, ali najbolji posao na svijetu.“

„U našem su se slučaju neke floskule pokazale točnima. Na primjer – budi uporan, upornost se isplati.“
 

Damir Sabol:

„Vjerujem da je ovo što smo napravili budućnost elektroničkog učenja.“
 

Hrvoje Prpić:

„Smjer sa startupovima i poduzetništvom potpuno je drugačiji od korporacijskog. Velik sam pobornik outsourcinga, to mi je moto.“

„Moje mišljenje i mišljenje zaposlenika po mom su mišljenju potpuno nevažni. Bitno je samo mišljenje kupca.“
 

Alan Sumina:

"Početak Nanobita nije u samim igrama već u platformi. Kada se pojavio prvi iPhone, kao studenti smo lansirali aplikaciju koja nam je donijela ukupno milijun dolara, a mi smo taj novac investirali u Nanobit."


Video zapis glavnog panela s poslodavcima:


 

Nakon panel diskusije 20-ak poslodavaca se „po brzom postupku“, odnosno, „pitch prezentacijama“ predstavilo prisutnim studentima i studenticama, a studenti su najboljom ocijenili prezentaciju tvrtke Infinum sa živopisnom prezentacijom tipičnog radnog dana u Infinumu i dobili nagradu „Best Employer Pitch“. Moramo priznati da su poslodavci zaista bili natjecateljskog duha, a čuli smo sve najbolje priče o njihovim karijernim prilikama, najnovijim tehnologijama i proizvodima, internacionalnim i moćnim klijentima, o korporativnoj klimi koja uvijek uključuje zabavne i otkačene team buildinge i organizirane partyje. Skoro svi poslodavci-pitcheri spomenuli su da pružaju daljnja usavršavanja, učenje, fleksibilno radno vrijeme, veselu radnu okolinu, čak i pet-friendly urede, a natjecali su se čak i s time koja firma "partija" do što ranijih jutarnjih sati! Dinamici i generalnoj atmosferi Employer Pitcheva značajno je doprinio i moderator događaja, Karlo Kukec iz Tehnološkog parka Varaždin koji je na zabavan način vodio računa o tome da su svi poslodavci unutar svoje 4 minute predstavljanja, a publiku je počastio i s autorski skrojenom i prigodnom poezijom kao uvertirom u taj dio programa. Realizacija glasovanja omogućena je od strane IOtech.me ekipe studenata, Ivana Oršolića i Lea Siniše Radošića, koji su razvili vlastitu web aplikaciju i natjecanje učinili ostvarivim. 

 


Video zapis "Employer Pitches":Nakon okrijepe, nekadašnji FOI-jevci i FOI-jevke – FOI alumni, zajedno sa studentima i Upravom Fakulteta su unutar FOI parlaonice prodiskutirali neke od gorućih tema vezanih uz karijere, poslovanje, IT i biznis industriju te prelazak sa studija na posao. Podijelili su neke korisne savjete:
 

"Ne morate biti na svakom kolegiju, iskoristite studentske dane da se praksirate, da nekako uložite u sebe."

"Na razgovorima za posao ponudite svoja specifična znanja i područja interesa, pokažite poslodavcu da radite na usmjerenju."

"Normalna je stvar kad si student da ne znaš što točno želiš raditi - pritom je velika odgovornost na fakultetima da ponude stručne prakse unutar studija, ali velik dio je i na vama, jer kao studenti trebate znati iskoristiti dane prilike."

"Nemojte živjeti u oblacima, nećete završiti faks i odmah dobiti najbolji posao na svijetu. Morate se i vi malo pomučiti, no nemojte dopustiti da vas prve odbijenice obeshrabre - budite uporni, učite iz svakog pokušaja i razvijajte se."

"Vrlo je važno izaći iz zone komfora i raditi na sebi."
 

 

U posljednjem dijelu programa prisutni poslodavci imali su još jednu priliku da impresioniraju studente, i to putem dijela agende Tech Showcase na kojem su se, naoružani promotivnim materijalima, proizvodima i novim tehnologijama predstavljali studentima, dok su oni prikupljali informacije o mogućnostima stručnih praksi, zapošljavanja i karijernim prilikama.


Kao završni dio programa uslijedila je prilika za sve prisutne poslodavce, alumnije, studente i nastavnike da podijele dojmove te se umreže i druže u neformalnoj atmosferi u dijelu programa Alumni & Employer Hangout.
 


Uz velik broj poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja značajno je spomenuti da je svim aktivnostima prisustvovalo preko 1000 studenata, čime se direktno doprinijelo njihovom aktivnijem promišljanju o planiranju buduće karijere te stjecanju dodatnih stručnih znanja potrebnih na tržištu rada. Glavna događanja u petak pratilo je i više od 430 sudionika preko online kanala omogućenog od strane CARNeta.
 

Sveukupno je sudjelovalo više od trideset poslodavaca kojima se zahvaljujemo na interesu te na cjelokupnom doprinosu ovogodišnjem (Tje)dnu karijera. Oni su: IN2 Grupa, Infinum d.o.o., Farmeron d.o.o., Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Repsly Hrvatska, Sedam IT, APIS IT d.o.o., Pet minuta d.o.o., Media-Soft, IGEA d.o.o., Ekobit d.o.o., Styria Medijski servisi d.o.o., SPAN d.o.o., Trikoder, Poslovna inteligencija d.o.o., Perpetuum Mobile d.o.o., Degordian, Infobip, Research and Engineering Center d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., ecx.io croatia, Trillenium, Mediatoolkit, Croteam, Photomath, Undabot d.o.o., Acceleratio d.o.o., Pliva, Mobilisis, Nanobit, Tehnološki park Varaždin, svinaweb.
 

Ovogodišnji (Tje)dan karijera organiziran u obliku znanstveno-stručnog kolokvija sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., u okviru projekta Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera. Navedeni projekt traje 15 mjeseci, od 30. lipnja 2015. do 30. rujna 2016. godine, a proračun iznosi 260.924,70 kn (Udio Europske Unije u financiranju je 100%). Cilj ovog istraživačkog projekta jest razviti model koji će pružiti smjernice za poticanje aktivnosti usmjerenih prelasku mladih iz sustava visokog obrazovanja na tržište rada te povezivanju akademskog sektora i gospodarstva, a sve sa svrhom obrazovanja kvalitetnih kadrova koji će biti konkurentni na tržištu rada.
 

Nadamo se da je svatko na ovogodišnjem Tjednu karijera naučio nešto novo, upoznao se s poslodavcima, podružio s alumnijima i ostvario zdrave temelje za razvoj karijere. Zato smo i bili ovdje - vidimo se dogodine!
 

 

5. (Tje)Dan karijera

Ponedjeljak

2. svibnja 2016.

 

Utorak

3. svibnja 2016.

10:00 - 15:30
D4 FOI1
„Design Sprint“ - radionica (maksimalno 20 sudionika)
16:00 - 21:00
D4 FOI1
„Drone2GIS – vizualizacija drone podataka“ - radionica (maksimalno 20 sudionika)
Tomislav Obad, GIS Architect & Senior GIS Engineer, IGEA d.o.o.

 

Srijeda

4. svibnja 2016.

9:30 - 10:15
D1 FOI2
Damir Prusac, ICT systems development Manager, Ericsson Nikola Tesla
10:00 - 16:00
D4 FOI1
„Dizajn digitalnih proizvoda“ - radionica (maksimalno 20 sudionika)
Goran Levačić, voditelj edukacije i inkubacije, TICM

 

Četvrtak

5. svibnja 2016.

10:00 - 15:00
Vijećnica
Okrugli stol: „Kako visoka učilišta podržavaju razvoj karijera studenata?“
Moderatorica: prof.dr.sc. Blaženka Divjak, Fakultet organizacije i informatike
12:00 - 14:00
Lab5 FOI1
"Osnove animacija na Android platformi" - radionica (maksimalno 20 sudionika)
16:00 - 17:00
D7 FOI1
Ratko Ćosić, B.Sc.CS, MCSD, MCPD, MCITP, Senior software developer, Microsoft Lync dev specialist, Ekobit d.o.o.